De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zet haar strijd voort tegen de cryptocurrency-markten, waarbij nu ook de Amerikaanse exchanges onder de loep genomen worden. Dit volgt op een reeds langlopende rechtszaak tegen de cryptocurrency XRP.
Eerder deze week kondigde de commissie aan zaken te beginnen tegen zowel Binance, de grootste cryptocurrency exchange ter wereld, als Coinbase, de grootste exchange in de Verenigde Staten. Deze aankondiging heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de cryptocurrency markt. Bijvoorbeeld, Bitcoin (BTC) wordt momenteel verhandeld voor $25.783, een daling van 3,60% ten opzichte van 24 uur geleden, terwijl Ether (ETH) voor $1.819 verhandeld wordt, 2,55% minder dan de dag ervoor.
In de nieuwe rechtszaak tegen Binance, Binance.US en oprichter Changpeng Zhao (CZ) worden dertien overtredingen opgevoerd. De SEC beschuldigt hen van het verkopen van ongeregistreerde effecten aan het publiek via hun BNB en BUSD tokens. SEC-voorzitter Gary Gensler verklaarde dat Zhao en Binance daarnaast beschuldigd worden van misleiding, onduidelijkheid en het omzeilen van de wetgeving.
De SEC onthulde afgelopen dinsdag dat Coinbase sinds 2019 miljarden dollars heeft verdiend aan illegale diensten. De grootste cryptobeurs van de Verenigde Staten zou handelsdiensten in effecten aanbieden zonder de vereiste registratie. Dit nieuws kwam een dag na de beschuldigingen van de SEC aan Binance en Changpeng Zhao wegens misleiding van investeerders en toezichthouders.
Dit zou een nieuw hoofdstuk kunnen inluiden in de houding van de autoriteiten ten opzichte van grote crypto-entiteiten. De SEC heeft andere kleinere cryptocurrencies zoals sol, matic en ada geclassificeerd als ‘effecten’, waardoor de kans bestaat dat deze in de toekomst van de Amerikaanse beurzen zullen verdwijnen. De Amerikaanse beursbroker Robinhood heeft al aangekondigd dat het bepaalde altcoins van zijn platform zal verwijderen.
Voormalig SEC-toezichthouder John Reed Stark waarschuwde investeerders vorige week om zich uit cryptoplatforms terug te trekken. Via Twitter uitte hij zijn overtuiging dat we ons momenteel in de beginfase bevinden van een Amerikaanse regelgevende en handhavingsgolf.
Ondertussen heeft de Europese Unie dit jaar de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCa) aangenomen, die strengere regels stelt voor cryptocurrencies. Maar er kunnen in de toekomst nog meer reguleringen volgen. Laura van Geest, hoofd van de Nederlandse Autoriteit Financiƫle Markten (AFM), suggereerde onlangs tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer dat er een reclameverbod voor cryptocurrencies zou kunnen worden overwogen.